Senzacionalno.ME

Svi ga pamtimo po ulozi u filmu “Maratonci” a niko nije znao da je ova glumica njegova zena

U avgustu se sećamo Miće, kojeg uloge čuvaju od zaborava.

Milivoje Mića Tomić, naš istaknuti glumac koji se rodio 20. februara 1920. u Beogradu, preminuo je 23. avgusta 2000. godine.

U avgustu se sećamo Miće, kojeg uloge čuvaju od zaborava.

Mića je prvo studirao pravo, pa zatim pohađao Odsek za pozorišnu umetnost na Muzičkoj akademiji u Beogradu i okrenuo se glumi.

Beogradsko dramsko pozorište pamti da je Mića Tomić bio njegov član, pamti ga i Atelje 212 u kojem je, takođe, igrao.

Uloge u filmovima Tri, Neprijatelj, Buđenje pacova bile su prekretnica u njegovoj karijeri. A Mića je igrao u najrazličitijim televizijskim i filmskim formama.

Pomenućemo neke naslove, Na slovo na slovo, Lajanje na zvezde, Kamiondžije, Maratonci trče počasni krug.

Zapažate koliko veliki vremenski period obuhvataju uloge Milivoja Miće Tomića. Vredan je bio Mića koji je glumio od 1954. do 1998, godine.

Fantastičan glumac bio je u braku sa glumicom Marijom Milutinović (1935 – 2006). Ljubav prema glumi i talenat bile su neke od spona koje su ih povezivale, za sve ostalo bila je kriva ljubav kao takva.

Beograđanka Marija koja je igrala od 1961. do 1982. bila je gđa Domaćinski u filmu “Na rubu pameti”, Rezeta u filmu “Ne igraj se ljubavlju”.

Dvoje umetnika dobili su ćerku Milicu Tomić, genijalnu umetnicu.

Milica se rodila 1960. u Beogradu.Talenat je “brusila” prvo obrazovanjem. A njeno školovanje je ovako izgledalo: 1994. godine stekla je master diplomu slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Školovala se u San Antoniju, Berlinu i na Stanford univerzitetu.

Pre pet godina stala je na čelo “Contemporary Art Institute” na Univerzitetu tehnologije u Gracu, a onda je postala i profesor Trondhejma likovne akademije u Norveškoj.

Za njeno obrazovanje u Beogradu bitan je i ovaj podatak: generacija Milice Tomić obrazovala se u trenutku kada je konceptualna umetnost bila u začetku.

A razvoj umetnosti u svetu i kod nas išao je drugačijim tokovima, u velikoj meri zbog politike. I Milica je to znala.

Milica je kroz svoja dela ispitivala različite društvene pojave, kakav je bio turbo folk. A izuzetnu pažnju poklanjala je ličnom i kolektivnom indentitetu (primer, njen video rad “Ja Milica Tomić” u kojem je na 64 jezika izgovorila svoje ime).Njen društveni i politički angažman kroz umetnost bitan je deo njenog opusa koji obuhvata i fotografiju, video, instalaciju, diskurzivnu i obrazovnu umetnost.

Milica je svemu prisupala na interdisciplinaran način.