Senzacionalno.ME

Znaci da dete treba da provodi više vremena sa tatom

Istraživanja su pokazala da očevi igraju vrlo važnu ulogu u životima svojih mališana. Kada su očevi uključeni, to ima znatnog uticaja na kognitivni i socijalni razvoj deteta, a uz to unosi i dobar osećaj, mir i samopouzdanje.
Naučne studije su pokazale i to da dete koje ima uključenu figuru oca u životu imaće emotivnu sigurnost i veći nivo samopouzdanja. Izdvojićemo osam znakova putem kojih ćete prepoznati da vašem detetu treba više vremena sa tatom.

Ispituje vas gde je tata, i to svakodnevno
Dok ne napune godinu dana, mališani ne mogu potpuno razumeti da su odvojeni od vas i osobe koja ih neguje. Kako raste, njegova veza sa drugim osobama, a konkretno sa tatom, počinje da se menja. To ima veze sa nestajanjem objekata iz vidokruga i sa strahom od odvajanja, te će polako početi da zahteva da sazna gde je tata kada nije u blizini, i da traži da mu tata pruži ono što možete i vi, poput vezivanja pertli i hranjenja.Na ovaj način ono razvija svoju samostalnost. Ono zna kada vi odete na posao ili samo napustite prostoriju, ali za tatu to ne može pouzdano da zna.

Vi ste preopterećene
Postalo je normalno da oba roditelja redovno odlaze na posao, što znači da vi, kao zaposlena mama, pokušavate da izbalansirate život kod kuće i na poslu što je bolje moguće. Nekada, ovo može postati iscrpljujuće, te rezultira nervozom jer pokušavate da budete svugde za svakoga. Ovo je siguran znak da vaš partner treba da ustupi i pomogne. To može biti pomoć sa uspostavljanjem rutine odlaska na spavanje, hranjenjem, i ustajanjem u sred noći zbog bebe, kako biste mogle da se naspavate. Uz to, važno je stvoriti vezu tate i deteta.

Previše vremena pred ekranima
Ukoliko vam se čini da vaše dete previše gleda televiziju ili koristi laptop, vreme je da ga podstaknete na aktivnost. Prema stručnjacima, deca uzrasta od 2 do 5 godina ograničavaju se na svega sat vremena kvalitetno provedenog vremena pred ekranom. Ipak, pokazalo se da je prosek kod mališana više od tri sata dnevno. Ukoliko je ovo slučaj kod vas, vreme je da tata istrči sa loptom napolje, ili da izvadi lego kockice i uživa sa mališanima. Ne samo da će to podsticati detetovu imaginaciju i kognitivne sposobnosti, već će igra sa detetom biti antistres i opuštanje i za tatu.

Vaše dete je mrzovoljno i često ima ispade
Ukoliko tata nije tu ili provodi manje vremena sa detetom nego inače, moguće da će mališa imati nervozne momente. To je iz razloga što bebe i mališani vole rutinu, te ako im nešto potrese uspostavljeni balans, to ih potpuno izludi i reaguju najbolje što mogu – isfrustiranošću (i to najčešće na vas, mame).

Ukoliko može, vaš partner bi trebalo da prilagodi svoj raspored i provodi više vremena sa detetom.

Mališan je previše obazriv
Naučna istraživanja su pokazala da su mame mnogo opreznije kada je u pitanju odgajanje deteta, te će ohrabrivati obazrivo ponašanje. Kada deca provode vreme sa tatom, postaće veći avanturisti, što im razvija socijalne veštine, kreativnost i prilagodljivost. Kroz ovakvo ponašanje, oni razvijaju i sposobnost da preduzimaju rizik i uče šta je za njih sigurno, a šta ne.

Vaše dete nema omiljenu aktivnost sa tatom
Stvar je u tome, voleli mi to ili ne, tata je onaj “zabavni roditelj”, što i nauka potvrđuje. Studija je pokazala da vreme provedeno sa tatom stavlja fokus na razonodu, dok su mame odgovorne za osiguravanje blagostanja, kao i vođenje ka nekoj aktivnosti i od nje.